perjantai 11. huhtikuuta 2008

Vesta, kodin hengetär

Kuka oli Vesta?

Jos olet tutustunut antiikin Rooman jumaltarustoihin, olet varmaankin kuullut Vestasta. Hän kuuluu antiikin Rooman jumalattariin. Historiatietojen mukaan hän oli yksi keskeisimmistä mutta myös rakastetuimmista jumalattarista, jolla oli Roomassa erittäin vahva asema.

Vesta oli kodin ja perheen suojelija, kotilieden jumalatar. Uskomusten mukaan Vesta eli kodeissa lähellä ihmisen sydäntä, ja tarjosi ruokaa ja juomaa joka aterialla. Vestan kunniaksi ei pystytetty patsaita, vaan häntä palvottiin kodeissa tulisijan äärellä, pitämällä kotilieden tulta yllä ympäri vuorokauden. Tämä ei ollut niihin aikoihin kovin helppo tehtävä.

Rooman keisari kunnioitti Vestaa niin paljon että rakennutti hänelle Vestan temppelin, Vestalian, joka sijaitsee Forum Romanumilla. Temppelissä poltettiin pyhää tulta, jota kuusi Vestan neitsyttä, vestaalia, vartioivat. Tulta pidettiin valtion symbolina, eikä se saanut päästä milloinkaan sammumaan, tai se merkitsi huonoa onnea ja kadotusta. Vain kerran vuodessa tuli sammutettiin ja sytytettiin uudestaan. Tämä tapahtui vestaalijuhlassa, joka oli joka maaliskuun alussa järjestettävä seremonia.

Lisää Vestasta, Vestan temppelistä ja Vestan neitsyistä mm. seuraavien linkkien takana:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vesta_(mythology) (englanniksi)

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vesta (suomeksi)

http://www.peda.net/veraja/kuopio/klaslukio/oppiaineet/tietotekniikka/kurssit/at02/soili/roomalaiset/vesta (suomeksi)

http://www.pantheon.org/articles/v/vesta.html (englanniksi)

http://www.britannica.com/eb/article-9075180/Vesta (englanniksi)

http://www.astrologicallyspeaking.com/vesta2.htm (suomeksi)

http://goddess.astrology.com/vesta/index.html (englanniksi)

Ei kommentteja: