perjantai 11. huhtikuuta 2008

Speltti-moniviljasämpylät

(n. 20-25 kpl)

taikinan juuri:
5 dl maitoa (tai vettä)
17 g kuivahiivaa (=1,5 pussia, tai 50g tuorehiivaa)
1 dl spelttihiutaleita, -leseitä tai kaurahiutaleita
0,5 dl pellavansiemeniä tai kuorittuja auringonkukan siemeniä
1,5 dl spelttitäysjyvä- tai -hiivaleipäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 dl graham- tai ohrajauhoja

taikina:
2 tl hunajaa (tai sokeria)
1,5 tl suolaa
2 dl spelttihiivaleipäjauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliivi- tai rypsiöljyä

päälle:
n. 0,5 dl oliivi- tai rypsiöljyä
n. 0,5 dl kuorittuja auringonkukan, seesamin, tms. siemeniä


Kaada maito (ja vesi) suureen kulhoon. Anna lämmetä huoneenlämpöiseksi (kädenlämpöiseksi). Lisää joukkoon kuivahiiva ja sekoita kierrevatkaimella rivakasti, mutta älä vatkaa. Sekoita joukkoon spelttihiutaleet, kuoritut auringonkukan siemenet, spelttitäysjyväjauhot, ruisjauhot ja grahamjauhot. Anna taikinajuuren kohota kostealla liinalla peitettynä lämpimässä paikassa (lämpimän hellan päällä tai tiskialtaassa jossa on vähän lämmintä vettä) noin 15 minuuttia, kunnes juuri kuplii.

Lisää taikinajuuren joukkoon sokeri ja suola sekä loput jauhot muutamassa erässä puuhaarukalla sekoittaen, ja käsin alustaen. Lisää alustamisen lopussa vähän ylimääräisiä jauhoja, jos tuntuu että taikina on liian löysää ja tarttuvaa. Varo kuitenkin lisäämästä liikaa jauhoja, tai taikinasta tulee kovempi, eikä sämpylöistä tule niin makoisan pehmeitä! Vaivaa taikina kunnolla, noin 5-10 minuuttia. Kaada joukkoon öljy ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 225c:een, ja jätä taikina kohoamaan kulhossa lämpimälle liedelle noin 10-15 minuutiksi liinalla peitettynä.

Jaa taikina kahteen osaan ja jätä toinen osa uunin päälle kulhoon odottamaan. Vaivaa leivontapöydällä taikinapalasta liiat ilmat pois ja muotoile taikinasta pitkä pötkö. Leikkaa pötkö 8-9 palaan ja käännä palat kyljelleen leivinpaperilla peitetyn pellin päälle. Voitele palat öljyllä ja ripottele päälle kuorittuja auringonkukan siemeniä. Painele siemeniä varovasti, niin että ne jäävät kiinni sämpylöiden pintaan. Anna kohota lämpimän hellan päällä noin 5 minuuttia. Voit leipoa sillä välin toisen pellillisen sämpylöitä.

Paista sämpylät uunin keski- tai alatasossa 225c:ssa 10-15 minuuttia ja nosta valmiit sämpylät liinan alle lautaselle jäähtymään.

Lisätietoa:
Speltti tekee näistä sämpylöistä herkullisia ja terveellisiä.

Olen muokannut alkuperäistä löytämääni sämpyläohjetta oman maun mukaan, mm. hiutale/lese ei kuulunut alkuperäiseen ohjeeseen vaan sen tilalla oli käytetty jauhoja. Hiutaleet tuntuvat tekevän sämpylöistä pehmeämpiä, "lempeämpiä", joten käytän niitä itse nykyään aina kun leivon sämpylöitä. Speltti- ja kaurahiutaleet ovat oma suosikkini.
Mukailen ohjetta vapaasti eri leivontakerroilla ja käytän niitä aineksia, joita kaapista sillä hetkellä löytyy. Pääasia että juureen tulee yhtä paljon jauhoja kuin siinä on nestettä, ja että lopputaikinaan tulee hieman enemmän jauhoja kuin mitä juureen on jauhoja laitettu.
Jos käytät hiutaleita, leseitä ja siemeniä taikinassa, se vaatii yleensä aavistuksen enemmän jauhoja.
Hiutaleet, leseet, siemenet ja karkeat jauhot kannattaa lisätä juureen, jotta ne ehtivät imeä enemmän kosteutta taikinan nesteestä. Niin sämpylöistä tulee pehmeämpiä.

Ei kommentteja: