perjantai 11. huhtikuuta 2008

Uunilohi- ja uuniperunat (jogurtilla tai ilman)

kala:
n. 700 g kirjolohta
hyppysellinen merisuolaa
mustapippuria
valkopippuria
tilliä
ruohosipulia
sipulia
valkosipulia
(pieni ripaus minttua)
(maustamatonta jogurttia sen verran että kala peittyy)

perunat:
Rosamunda-perunoita tai muuta uuniperunaksi sopivaa lajiketta
(1-2 perunaa/ruokailija perunan koosta riippuen)
suolaa
mustapippuria, valkosipulia tai korianterinlehtisilppua

dippi:
2-3 dl maustamatonta jogurttia
0,5-1 tl sinappia
runsaasti tuoreita tai kuivattuja, hienonnettuja yrttejä kuten:
- korianteria, basilikaa, ruohosipulia, valkosipulia, rakuunaa
- meiramia, basilikaa, ruohosipulia, tilliä, minttua, rakuunaa


Laita uuni kuumenemaan 250c:een. Pese perunat. Leikkaa perunat pituussuunnassa lähes kahtia. Raota perunoita ja ripottele väliin suolaa sekä mustapippuria, valkosipulia tai korianterinlehtisilppua. Kääri perunat yksitellen folioon, ja folio tiukasti perunan ympärille, jotta peruna pysyy mehukkaana. Laita uuniin paistumaan n. 15-20 minuutiksi.

Käännä sen jälkeen uunin lämpö 200c:een, ja jätä perunat edelleen uuniin. Aloita kalan valmistaminen. Laita kala syvään uunivuokaan nahka alaspäin. Ripottele päälle mausteet ja yrtit (ja halutessasi kaada päälle jogurttia niin että kala peittyy). Tuoreet yrtit ovat parhaita, mutta myös kuivatut käyvät hyvin. Peitä hyvin foliolla, niin että vuoalla on tiivis kansi.

Laita kala paistumaan uuniin. Anna kalan ja perunoiden hautua uunissa 40-45 minuuttia (n. 1h/1kg kalaa).

Poista folio kalan päältä ja tarkista haarukalla kalan keskeltä että kala on kypsää (vaaleaa). Paista kalaa uunissa ilman foliota vielä 10 minuuttia, jotta saat kalalle kauniin punaisen pinnan (tai jos käytit jogurttihuntua saat ylimääräisen nesteen haihdutettua 10 minuutissa). Voit laittaa tässä vaiheessa uunin lämmön pois ja paistaa kalaa ja perunoita uunin jälkilämmössä.

Tarkista haarukalla että peruna on pehmeää. Tarjoile uunilohi ja -perunat heti!

Lisätietoa:
Perunat saavat olla uunissa mieluummin yliaikaa kuin liian lyhyen ajan, jotta ne ovat oikein pehmeitä, jolloin ne maistuvat paremmilta.
Perunoiden kanssa voit tarjota jogurttidipin sijasta myös kermaviilistä tehtyä vastaavanlaista dippiä tai maustevoita (ohje löytyy reseptivihkosta).
Kala on erinomaista myös kylmänä esim. varrasleivän (kova tumma leipä) päällä.

Ei kommentteja: