perjantai 15. elokuuta 2008

Golf-kakku

Ehdin vielä sopivasti naputella blogiin äidilleni syntymäpäivälahjaksi tekemäni Golf-kakun ohjeen.

Kakkupohja:
7 kananmunaa
3 dl sokeria
3 1/3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
hieman voita

Täyte:
muutamia tuoreita mansikoita
1 dl vatkattavaa mansikkakermavaahtoa
1 persikka-Bona-purkki
2-3 dl kuohukermaa
hieman sokeria ja vaniljasokeria
hieman sitruunan mehua
vettä

Kuorrutus:
200 g vihreää marsipaania
n. 30 g vaaleanpunaista marsipaania
5-8 dl tomusokeria
2 kananmunaa
n. 15 tippaa sitruunan mehua
punaista elintarvikeväriä
vihreää elintarvikeväriä
lakumattoa
muutamia Marianne-suklaarakeita
3 voileipäkeksiä
n. 1 dl tomusokeria ja pieni tippa vettä
muutama cocktail- tai hammastikku
muovinen mehupilli
pieni pala valkoista paperia ja liimaa

Valmista ensin pikeerikoristeet. Vatkaa 1 kananmunan joukkoon 2,5-4 dl tomusokeria kananmunan koosta riippuen (kananmunan ja tomusokerin sekoitussuhde 1:5). Vatkaa kunnes seos muistuttaa paksuhkoa kermavaahtoa ja sopii pursotettavaksi (massaan jää sekoitettaessa kuvio). Sekoita joukkoon n. 7 tippaa sitruunan mehua ja punaista elintarvikeväriä niin että seoksesta tulee vaaleanpunaista. Vatkaa toisessa astiassa samalla tavalla 1 kananmuna ja 2,5-4 dl tomusokeria, ja lisää joukkoon n. 7 tippaa sitruunan mehua ja vihreää elintarvikeväriä. Annostele pikeerimassat kolmeen leivinpaperista tehtyyn pursotuskartioon, vaaleanpunainen yhteen ja vaaleanvihreä kahteen eri kartioon. Purista toisen vaaleanvihreän pursotuskartion terä litteäksi ja leikkaa siihen pieni v-mallinen reikä, niin että siihen jää terävän mallinen, ulospäin suuntautuva kulma. Leikkaa kahden muun kartion päätyyn pieni vaakasuuntainen reikä.

Pursota massaa v-mallisella pursottimella edestakaisin, tökkivin liikkein, ja lopeta sitten pursottaminen samalla kun vedät pursottimen kauemmas. Näin saat pursotettua ruohotupsuja. Voit myös käännellä pursotinta pursotuksen aikana, niin saat hieman eri näköisiä ruohotupsuja.

Kukkia saat pursotettua seuraavasti. Pursota vaaleanpunaisella ja vaaleanvihreällä pursottimella pieniä palloja leivinpaperille pienten välien päähän toisistaan. Pidä pursottaessasi pursotinta paikallaan pystysuorassa asennossa, n. 1-2 mm:n päässä leivinpaperista, kunnes saat aikaan haluamasi kokoisen palleron. Lopeta sitten pursottaminen, ja vedä pursotin kauemmas. Pursota sitten pallojen ympärille samaan tapaan toisella värillä pieniä palloja terälehdiksi.

Anna pikeerikoristeiden kuivua vähintään 4 h, mutta mieluiten vaikka seuraavaan päivään.

Muotoile sitten marsipaanikoristeet. Tein marsipaanista golfbägin seuraavasti. Muotoilin pitkulaisen bägin toisella värillä, ja taskut ja hihnat toisella värillä. Sekoitin vaaleanpunaista ja vihreää marsipaania suhteessa 2:1, niin että niistä tuli ruskeaa marsipaania, ja muotoilin siitä golf-mailojen päät bägin yläpäähän. Jätä marsipaanikoriste kuivumaan leivinpaperin päälle seuraavaan päivään. Jos säilytät koristetta pidempään, säilytä se huoneen lämmössä kannellisessa astiassa pölyltä suojassa. Kääri loppu käyttämättä jäänyt marsipaani tiiviisti parin muovikelmukerroksen sisään, jotta marsipaani pysyy hyvänä ja muotoiltavana.

Kakun valmistus. Vatkaa kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa sokeri hyvin kananmunien joukkoon. Sekoita kakkupohjan kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa. Sekoita kuivat aineet varovasti, hitaasti sekoittaen kananmunien ja sokerin joukkoon.

Laita pyöreän, tasapohjaisen kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi, ja voitele vuoan reunat voilla. Kaada kakkutaikina vuokaan, ja paista 150-asteisen uunin alatasolla n. 1h 15 minuuttia, kunnes kakkupohja on kypsä. Kumoa muutaman minuutin jäähtynyt kakkupohja pois vuoasta ja käännä se oikeinpäin, jotta kakun kansi jää kuperaksi.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Leikkaa tarvittaessa kovat reunukset varovasti pois kakkupohjasta. Aseta alin kerros tarjoiluvadille ja kostuta se vesi-sokeri-sitruunan mehu -seoksella. Vatkaa mansikkakerma kuohkeaksi vaahdoksi, ja levitä kakkupohjalle. Leikkaa mansikat viipaleiksi ja lado ne siistiksi kerrokseksi kermavaahdon päälle. Aseta seuraava kakkupohjan kerros mansikoiden päälle, ja kostuta se. Vatkaa kermavaahto ja mausta se sokerilla ja tomusokerilla. Sivele pohjan päälle persikka-Bonaa ja sen päälle kermavaahtoa. Muista jättää puolet kermavaahdosta kakun päälle! Aseta kakkupohjan päällikerros kermavaahdon päälle, ja kostuta se. Sivele loput kermavaahdosta kakun päälle ja reunoille. Kermavaahdon ei ole tarkoitus peittää kakkua siististi, vaan tasoittaa kuoppia. Laita kermavaahtoa kakun päälle melko ohuelti, sillä liiallinen määrä kermavaahtoa sulattaa sen päälle laitettavan marsipaanikuoren.

Kauli seuraavaksi marsipaanikuori. Laita kakku jääkaappiin kostumaan siksi aikaa kun kaulit marsipaanin. Kauli vihreästä marsipaanista n. 2-3 mm ohut levy. Kauliminen onnistuu parhaiten kahden leivinpaperin välissä, käyttäen apuna tomusokeria niin ettei marsipaani tartu kiinni leivinpaperiin. Leivinpaperi luistaa hyvin pöydällä, joten alempi leivinpaperi kannattaa teipata kulmistaan kiinni pöytään, tai käyttää apuna silikonialustaa. Itse teippasin alemman leivinpaperin kiinni silikonialustaan, joka pysyy hyvin paikoillaan pöydällä.

Nosta marsipaanilevy leivinpaperin tai kaulimen avulla kakun päälle. Painele levy kauniisti kakun päälle. Pidä huolta ettei kakun ja marsipaanin väliin jää ilmaa. Jos reunoille uhkaa muodostua ryppyjä tai laskoksia, voit venyttää marsipaanilevyä hieman niin saat reunoista kauniin tasaiset. Leikkaa pitsaleikkurilla ylimääräinen marsipaani pois reunoilta, työnnä marsipaanin reunat varovasti kakun alle tomusokeriin kastetun veitsen avulla.

Koristele kakku. "Poraa" mehupillin avulla pieni reikä kakun pintaan, ja aseta siihen pystyyn cocktail- tai hammastikusta ja valkoisesta paperista tekemäsi lipputanko. Lipputanko pysyy paremmin pystyssä kun painat sen vartta hieman kakun sisään. Jauha voileipäkeksit pieniksi murusiksi esim. morttelissa. Tee tomusokerista ja vedestä paksua tahnaa ja sivele sillä haluamasi muotoinen pieni alue kakun pinnassa. Painele keksinmurut varovasti tomusokerin päälle, näit saat aikaan "hienon" bunkkerin eli hiekkaesteen. Työnnä marsipaani-golfbägiin tukijaloiksi kaksi cocktail- tai hammastikkua ja aseta bägi kakun päälle. Bägi pysyy paremmin kiinni kakun päällä kun painat tukijalkoja hieman kakun pinnasta sisään. Tee lakumatosta golf-maila kakun päälle. Kiinnitä Golf-pallon näköiset Marianne-rakeet, pikeeri-ruohomättäät ja -kukkaset kakun päälle tomusokeri-vesi-tahnalla.

Säilytä kakku jääkaapissa tarjoiluun saakka. Kakku on parasta tarjota saman päivän aikana.

Hieno Golf-kakkusi on valmis! =)

-Vesta

Ei kommentteja: